Blogg från havet – Volvo Ocean Race

“Fjorton dagar i rad av uppmärksamhet är max vad jag klarar!” – Jono Swain

Blogg från havet
Ben 6, dag 15
7 maj 2012

Av: Amory Ross, MCM, PUMA Ocean Racing powered by BERG

POSITION: 10 Nm nordost om Mayaguana Island
VINDHASTIGHET: 6,7 knop
BÅTENS FART: 8,4 knop
KURS: 301˚
AVSTÅND TILL MÅL: 500 Nm

Vi har mycket lite gemensamt med den genomsnittliga arbetande samhällsmedborgaren. Vi har inget skrivbord, inget pendlande, inga sjukskrivningsdagar och definitivt inga helger. Men en sak har vi gemensamt: måndagsångest. Man är livrädd för måndag – och idag är det måndag – vi har med fruktan stirrat på den här måndagen i kalendern. Den här måndagen kommer våra kära vindar att lämna oss en sista gång, gradvis under dagen.

Brisen börjar avta nu på morgonen, och eftersom vi ligger längst västerut påverkas vi först, vilket öppnar för CAMPER och Telefónica att äta upp vår ledning. Tom säger att vi kan råka ut för omfattande avdrift i natt, och det här benet är kantat av komprimeringar av fältet så det här gör läget extra farligt eftersom vi är bara ett par dagar från mållinjen.

Som väl är för oss – i motsats till tidigare komprimeringar – är de attackerande båtarna geografiskt begränsade av öarna och förr eller senare tvingas de att segla i samma vatten och vindar som vi. Det kommer att bli mycket svårare att hitta omkörningsfiler och hävstångsverkan på öppet hav som kan leda till dramatiska förändringar i täten, eftersom vår kurs mot rundningsmärket vid Eleuthera är relativt rak. Det förändrar visserligen inte det faktum att vi snart inte har någon vind alls, men det är en tröst att veta att detta öde sannolikt kommer att drabba även de andra.

Så måndagen blir betydelsefull. Med största sannolikhet får den båt som bäst hanterar det här högtryckshindret ett försprång på den korta sträckan till Miami, ett försprång som snabbt kan visa sig oöverstigligt. Tiden börjar bli knapp och det är inte långt kvar, så vi kommer definitivt att skaka av oss lättjan det innebär att segla i svaga vindar inför slutskedet av benet hem till Amerika som vi så innerligt gärna vill vinna!

-  Amory

Recommended Reading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>