PUMA Ocean Racing drivet av BERG Propulsion drabbas av bruten mast i Volvo Ocean Race

(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)

PUMA Ocean Racing drivet av BERG Propulsion

Kapstaden, Sydafrika (November 21, 2011) – “PUMA Ocean Racing drivet av BERG Propulsion” teamet har drabbats av en bruten mast på den första etappen av Volvo Ocean Race 2011-12.
Besättningen är oskadd.

Riggen ombord Puma BERG’s ”Mar Mostro” gick sönder runt 15:00 UTC i södra Atlanten, cirka 2150 nautiska miles från Kapstaden, Sydafrika.
Skeppare Ken Read: “Vi seglade  i 22-23 knop i vind, österut nordost med åtta till 10 fots vågor när masten gick sönder. Det fanns inga varningstecken”

“Det va ingen panik ombord, och alla besättning är ok och mår bra.
“Tack vare fantastiskt sjömanskap, så kunde tre delar av masten och alla segel bärgas. Vi har ännu inte startat vår motor (och brutit tävlingen) utan tar en stund och rensar huvudet och utvärderar nästa steg.
“Våra planer kan omfatta väg till ön Tristan da Cunha – cirka 700 nautiska miles från oss, nästan på väg till Kapstaden.”

“Vi är de sorgligaste och mest besvikna 11 människorna på jorden. Vi var i en bekväm position två, seglade söderut för att komma in i den slutliga sträckan över södra Atlanten mot Kapstaden.”
“Vi planerade att vara där om fem dagar. I detta skede är mitt mål att se till att vi får besättningen tillbaka på ett säkert sätt och vi kommer även att titta på alternativ för hur vi skall komma tillbaka i den här tävlingen.”

Brasilianska räddningsorganisationer har informerats och är på standby för att hjälpa vid behov.

PUMA Ocean Racing shore team arbetar på en återhämtningsplan för att säkerställa att båten kan  kan komma in i racet så snart som det är praktiskt möjligt och kommer att arbeta nära Volvo Ocean Race för att fastställa orsaken till olyckan.
Volvo Ocean Race office är i ständig kontakt med teamet för att fastställa den fulla omfattningen av skadorna och se till att besättningen får stöd för att kunna hantera situationen.

Orsaken till mastbrottet är inte känt i detta skede. Dock är riggen med ett annat ursprung och tillverkning än riggen som Abu Dhabi Ocean Racing Azzam hade.

Ytterligare information kommer att ges ut när den blir tillgänglig.
(Draft – google translate – Swedish Version)

 

Recommended Reading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>