PUMA med svenska BERG Propulsion slutspurtar till Abu Dhabi med deras “Mar Mostro” VO70.

Svenska BERG Propulsion i Volvo Ocean Race

Puma Ocean Racing BERG Propulsion kom till pallplats (3:a) i slutspurten till Abu Dhabi, slutade som 4 i leg 2 Volvo Ocean Race 2011-12. Puma korsade linjen efter slutspurten (de sista 98 sjömilen) som fyra totalt, samlade 3 poäng och har nu 19 totalt i leg 2. (totalt på 4:e plats i tävlingen)
“Det va en kanondag för segling, jag önskar bara vi var lite snabbare”, sa Ken Read skeppare på PUMA och svenska BERG Propulsionbåten. “Vi är här för att tävla. Alla gånger vi ger oss ut på vattnet så gör vi det för att vinna. Idag va helt klart en liten besvikelse, det måste jag erkänna. Lyckligt för oss är ändå att båten, masten och besättningen är i kanonskick. Vi måste bara bli snabbare.”

9:30 på Onsdagen så lämnade PUMA’s Mar Mostro startlinjen och det blåste ca 10 sekundmeter och sträckan var 98 sjömil.

I striden om att komma först över linjen så korsade PUMA BERG Propulsionbåten mållinjen lite mindre än två minuter bakom CAMPER som kom in trea. PUMA BERG Propulsion tog etappen på 6 timmar, 58 minuter och 38 sekunder. Groupama (med Martin Strömberg och Martin Krite, Krite syns på bilden nedan) vann tätt följda av Telefonica. (mindre än en minut emellan) Telefónica vann totalt leg 2 med 29 poäng.

“Ett tråkigt resultat för PUMA BERG Propulsion, men det är ändå vår första helt genomförda etapp”, sa media besättningsman Amory Ross. “Vi är bekväma med hur båten beter sig – speciellt i hårdare vind – men vi va definitivt ett steg bakom i tempot idag. Det va en lång dag, en ganska tuff dag (det är svårt att hoppa på en VO70 i detta vädret efter en vecka på land), men vi seglade snabbt och snabbt är alltid roligt.”

Leg 2 va omritat i två steg när teamen seglade från Kapstaden till en hemlig plats för att på så sätt skydda flottan from pirater i Indiska Oceanen. Teamen kom säkert i skyddad hamn och båtarna transporterades på ett “heavy lift” fartyg till en position utanför Sharjahs kustlinje i norra delen av förenade arabemiraten. Den andra delen av Leg 2 va alltså onsdagens spurt till mållinjen i Abu Dhabi. De 5430 sjömilen i den första deletappen från Kapstaden till Abu Dhabi gällde 80 procent av tillgänliga poäng och de sista 20 procenten kunde tas i denna slutspurt.
Volvo Ocean Race startade den 5:e November 2011 i Alicante och de sex båtarna seglar i världens tuffaste off-shore race hela 39000 sjömil med 10 hamnstop och slutar i Galway, Irland i Juli 2012. Nu kommer segelteamen ha 1 vecka ledigt innan Pro Am Race torsdagen den 12:e Januari.

Resultat:

POS
1       Team Telefónica 5  (66)
2       CAMPER with Emirates Team NZ 4 (58)
3        Groupama Sailing Team 6 (42)
4        PUMA Ocean Racing/BERG Propulsion 3 (28)
5        Abu Dhabi Ocean Racing 2  (19)
6        Team Sanya *   4

* Avbruten tävling i Leg 2

Ken Read Skeppare på den Amerikansk-Svenska båten “Mar Mostro” sa när han anlände till Abu Dhabi “Vi har alltid förväntat oss att Abu Dhabi skulle bli väldigt speciellt och så långt så har det visat sig vara så. Det va tufft att ta sig hit men helt klart värt mödan. Det kommer att bli riktigt roligt.”

“Vi håller på att bli vanan med att lasta segelbåtar på fartyg. Själv har jag aldrig varit med om det i hela mitt liv och nu har jag gjort det två gånger på kort tid och vi har en på och avlastning till”

Nu koncentrerar vi oss inte bara på att bli redo för att segla etapp 3. I Kapstaden så hade vi bokstavligen bara tid att trycka i masten och ge oss iväg, nu i en veckas tid så kan vi koncentrera oss på att göra båten snabbare. Idag va ett bevis på att vi har en lite olika vägar att gå för att få till det.”

Recommended Reading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>